Erasmus+


A víz formái - Nemzetközi Ifjúsági csere 2021

A magyar csapat 2021. augusztus 14-21-re, Vácra tervezett ifjúsági cseréje A víz formái címet kapta, amivel a víz jelenéhez, helyzetéhez, megjelenési formáihoz, és jövőjéhez való nyitott, de kritikus hozzáállás kialakítását tűzte ki célul, hogy tudatosabban gondolkodjanak el a víz jelenlétéről az életükben és a jövőjükben.

A csere folyamán az ehhez szükséges háttértudást el tudják sajátítani önállóan és csapatban végzett workshop-ok, feladatok és szakemberek interaktív előadásai által.

A heti terv tartalmaz továbbá közös játékokat, interkulturális estéket és sok olyan alkalmat, amikor a fiataloknak lehetőségük nyílik egymás kultúrájának, szokásainak megismerésére.

A csereprogramban résztvevő országok

  • Lengyelország
  • Szlovénia
  • Portugália - Azori-szigetek
  • Magyarország - szervező

Mind a 4 ország egyaránt 7-7 fő 15-19 év közötti fiatalt delegált.

Élménybeszámoló az ifjúsági cseréről

2021. augusztus 14-én kezdődött Vácon a program, amire már hosszú hónapok óta készültünk. Sajnos járványügyi okokból nem kerülhetett sor a megrendezésére az eredeti időpontban, ám így még több időt tudtunk a programok kidolgozására, tökéletesítésére fordítani.

Az első nap...

délután érkeztek a külföldi csoportok. Izgatottan vártuk a szlovén, lengyel és portugál fiatalokat és vezetőiket. Rögtön játékokkal kezdtük az ismerkedést, hogy mindenki a lehető leghamarabb feloldódjon. Szóba kerültek mind a félelmeink, mind az elvárásaink a táborral kapcsolatban. Már az első órákban éreztük, hogy egy remek társaság gyűlt össze.

A második nap...

városnézésre vittük a résztvevőket Vác körül. El is kezdtünk készülni a hét fő témájára: vizeink fontossága és védelme. Fényképeket készítettünk arról, hogy mi hogy látjuk a vizet a mindennapokban, hogy találkozunk vele a városban, a hétköznapi életünkben. Az este folyamán pedig a portugál vendégeink tartottak egy bemutatót az Azori-szigetekről, a szülőföldjükről. Izgalmas tájakról, érdekes szokásokról láthattunk képeket, együtt táncolhattuk a néptáncukat és lehetőségünk nyílt megkóstolni a legízletesebb ételeiket is.

A harmadik napon...

Budapestet látogattuk meg. A látványosságok megtekintése mellett egy kvízzel is készültünk, hogy a főváros szépsége mellett érdekességeket is megtudhassanak országunkról. Felfedeztük többek közt a belvárost, a Budai Várat és a Margit Szigetet is.

A negyedik délelőttön...

meghallgattuk Bucs Szilárd neves kutatómérnök előadását a vízről – az állandó körforgásban lévő vegyületről. A délután egy kisfilm forgatásával telt, melyet másnap vágtunk össze. 5 rövid videó született, mind vegyes nemzetiségű csapatok által, a főszereplő természetesen a víz volt, különböző formákban. Az este Szlovénia megismerésével telt, hasonlóképpen, mint az azori est.

A következő nap...

a négy országból hozott különböző vízmintákat vizsgáltuk, majd megterveztük a hét fő eseményét: a flash mobot, amit augusztus 20-án mutattunk be a Március 15-e téren, miközben a saját magunk által készített szórólapokat osztogattuk az arra járóknak. Így a város lakóinak is tudtunk tanácsokat adni, hogy hogy csökkentsék az ivóvíz pazarlását.

A hatodik napon...

Nagymarosra utaztunk, hogy meglátogassuk az alagutat, ami átvezet a Duna alatt Nagymarosról Visegrádra. Egy kifejezetten érdekes sétán vettünk részt, amire a Duna folyása mentén kizárólag itt van lehetőség. Utána Visegrádon kirándultunk. Felmentünk a várba és kipróbáltuk a bobpályát is. Az este folyamán pedig Lengyelországról és a lengyel kultúráról tanulhattunk sokat.

Augusztus 20-án...

sor került a kampányunk lebonyolítására, majd az estére, amire oly sokat készültünk: Magyarország bemutatása. Ezt nem csupán a táborozók, de magyar vendégeink is élvezhették.

Az utolsó nap...

egy rövid sárkányhajó túrára mentünk.

Volt lehetőségünk átgondolni, hogy milyen félelmeinket győztük le ez alatt a nyolc nap alatt, és miket tanultunk. Rengeteg barátságot kötöttünk, élménnyekkel gazdagodtunk, és – bár kissé szomorúan, de feltöltődve tértünk haza. Számtalan jó dolgot kaptunk ettől a programtól, és nagyon hálásak vagyunk, hogy a részesei lehettünk ennek az életre szóló kalandnak.


Az ifjúsági csere célja

A fő cél az volt, hogy a fiatalok nagyobb, átfogóbb ismerettel rendelkezzenek a víz jelenéről, helyzetéről, jövőjéről és a hozzá kapcsolódó problémákról; tudatosabban gondolkodjanak a vízről a saját, közösségük életében, az EU-ban és a világon.

A csere programjával a fiatalok kritikus gondolkodást és megoldás centrikus hozzáállást sajátítottak el, hiszen felismerték, hogy rajtuk múlik, hogy milyen jövőjük lesz, és megértették azt, hogy cselekedniük kell, valamint, hogy a disszemináció segítségével másokra is hatással lehetnek.

Hírek

Szívek Fája

2023/11/16

Adománygyűjtés rászoruló gyermekeknek Tovább

Népdalverseny

2023/10/02

Beszámoló Tovább

Népmese fesztivál

2023/10/02

Beszámoló Tovább

Családi piknik

2023/08/14

augusztus 11. Tovább

Nyár Táborok

2023/05/01

3 hét - 3 téma Tovább

Rajzpályázat - Eredmények

2023/04/30

Magyar zászló és címer napja Tovább

Székely szabadság napja

2023/03/03

2023. március 10. Tovább

Petőfi Sándor 200

2023/01/31

beszámoló Tovább

Adventi Ablak

2022/11/15

Jelentkezz Te is! Tovább

Utazás Lengyelországba

2022/11/02

Beszámoló Tovább

Pántlika fellépés

2022/09/07

Szüreti mulatság Tovább

Falu Olimpia

2022/05/17

A gyereknapon Tovább

Támogatók

              


        


EUNIORS IFJÚSÁGI ÉS SPORTEGYESÜLET
2164 Váchartyán, Fő út 44.
Adószám: 18131158-1-13
Erste Bank 11600006-00000000-28081119

KAPCSOLAT
+36 20 913 0436
tonkdori(kukac)gmail.com
euniors.hu